Što je Ethereum (ETH) i kako funkcionira?

Ethereum (ETH) je jedna od najpopularnijih kriptovaluta na svijetu, koja se temelji na blockchain tehnologiji. Ethereum je osmišljen kao platforma za izgradnju decentraliziranih aplikacija (dApps) i pametnih ugovora. Ethereum je stvoren 2015.

godine od strane Vitalika Buterina, koji je bio inspiriran Bitcoinom i želio je stvoriti platformu koja bi omogućila programerima da stvaraju složenije aplikacije od onih koje su dostupne na Bitcoinu. Ethereum funkcionira na sličan način kao i Bitcoin, ali ima nekoliko ključnih razlika. Ethereum koristi vlastiti programski jezik Solidity, koji omogućava programerima da stvaraju pametne ugovore. Pametni ugovori su programi koji se izvršavaju automatski kada se ispune određeni uvjeti. Ethereum također koristi drugačiji algoritam za rudarenje, koji se zove Proof of Stake, dok Bitcoin koristi Proof of Work. Ethereum se razlikuje od Bitcoina i po tome što ima veću fleksibilnost u pogledu transakcija.

Ethereum omogućava programerima da stvaraju vlastite tokene, koji se mogu koristiti za različite svrhe, kao što su financiranje projekata ili nagrade za korisnike. Ethereum također omogućava programerima da stvaraju vlastite aplikacije, koje se mogu koristiti za različite svrhe, kao što su igre, društvene mreže ili trgovine. Ethereum se koristi u svijetu kriptovaluta i blockchain tehnologije na različite načine. Ethereum je popularan među programerima koji žele stvoriti vlastite aplikacije i pametne ugovore.

Ethereum se također koristi za financiranje projekata putem ICO-a (Initial Coin Offering), gdje se investitori mogu uključiti u projekt kupnjom tokena. Ethereum se također koristi za trgovanje na kriptovalutnim burzama, gdje se može kupiti i prodati za druge kriptovalute ili fiat valute. Ukratko, Ethereum je kriptovaluta koja se temelji na blockchain tehnologiji i koja se koristi za izgradnju decentraliziranih aplikacija i pametnih ugovora. Ethereum se razlikuje od Bitcoina po tome što omogućava veću fleksibilnost u pogledu transakcija i omogućava programerima da stvaraju vlastite tokene i aplikacije. Ethereum se koristi u svijetu kriptovaluta i blockchain tehnologije na različite načine, kao što su stvaranje aplikacija, financiranje projekata i trgovanje na kriptovalutnim burzama.

 

Kako se Ethereum (ETH) razlikuje od Bitcoina?

Ethereum (ETH) i Bitcoin su dvije od najpopularnijih kriptovaluta na svijetu, ali se razlikuju u mnogim aspektima. Ethereum se često naziva “programabilni novac”, dok se Bitcoin smatra “digitalnim zlatom”. Jedna od ključnih razlika između ove dvije kriptovalute je u tome što Ethereum omogućava programerima da stvaraju pametne ugovore, dok Bitcoin to ne omogućava.

Pametni ugovori su programi koji se izvršavaju automatski kada se ispune određeni uvjeti. Ethereum također koristi drugačiji algoritam za rudarenje, koji se zove Proof of Stake, dok Bitcoin koristi Proof of Work. Još jedna razlika između ove dvije kriptovalute je u tome što Ethereum ima veću fleksibilnost u pogledu transakcija. Ethereum omogućava programerima da stvaraju vlastite tokene, koji se mogu koristiti za različite svrhe, kao što su financiranje projekata ili nagrade za korisnike. Ethereum također omogućava programerima da stvaraju vlastite aplikacije, koje se mogu koristiti za različite svrhe, kao što su igre, društvene mreže ili trgovine.

Bitcoin, s druge strane, koristi se uglavnom kao sredstvo plaćanja i kao investicijsko sredstvo. Još jedna bitna razlika između ove dvije kriptovalute je u tome što Ethereum ima veću brzinu obrade transakcija. Ethereum može obraditi oko 15 transakcija u sekundi, dok Bitcoin može obraditi samo oko 7 transakcija u sekundi. To znači da je Ethereum brži i efikasniji u obradi transakcija. Konačno, Ethereum i Bitcoin se razlikuju i po tome što imaju različite zajednice korisnika i različite ciljeve.

Ethereum se fokusira na izgradnju decentraliziranih aplikacija i pametnih ugovora, dok se Bitcoin fokusira na stvaranje sigurnog i pouzdanog sredstva plaćanja. Ethereumova zajednica korisnika je uglavnom sastavljena od programera i startupova, dok je Bitcoinova zajednica korisnika uglavnom sastavljena od investitora i trgovaca. Ukratko, Ethereum i Bitcoin su dvije od najpopularnijih kriptovaluta na svijetu, ali se razlikuju u mnogim aspektima. Ethereum omogućava programerima da stvaraju pametne ugovore i ima veću fleksibilnost u pogledu transakcija i brzinu obrade transakcija. Ethereum se fokusira na izgradnju decentraliziranih aplikacija i pametnih ugovora, dok se Bitcoin fokusira na stvaranje sigurnog i pouzdanog sredstva plaćanja.

 

Kako se koristi Ethereum (ETH) u svijetu kriptovaluta i blockchain tehnologije?

Ethereum (ETH) je jedna od najpopularnijih kriptovaluta na svijetu, koja se koristi u svijetu kriptovaluta i blockchain tehnologije na različite načine. Ethereum se koristi za izgradnju decentraliziranih aplikacija (dApps) i pametnih ugovora, ali se također koristi za financiranje projekata putem ICO-a (Initial Coin Offering) i trgovanje na kriptovalutnim burzama. Jedna od najznačajnijih primjena Ethereuma je u izgradnji decentraliziranih aplikacija. Ethereum omogućava programerima da stvaraju vlastite aplikacije, koje se mogu koristiti za različite svrhe, kao što su igre, društvene mreže ili trgovine.

Ove aplikacije su decentralizirane, što znači da ne ovise o jednom centralnom autoritetu, već se izvršavaju na mreži računala diljem svijeta. Ovo omogućava veću sigurnost i transparentnost, jer se podaci ne nalaze na jednom mjestu, već su raspoređeni diljem mreže. Ethereum se također koristi za stvaranje pametnih ugovora. Pametni ugovori su programi koji se izvršavaju automatski kada se ispune određeni uvjeti. Ovi uvjeti su definirani unaprijed, a kada se ispune, pametni ugovor se automatski izvršava.

Pametni ugovori se mogu koristiti za različite svrhe, kao što su financiranje projekata, osiguranje, upravljanje imovinom i mnoge druge. Ethereum se također koristi za financiranje projekata putem ICO-a. ICO je proces u kojem se novi projekti financiraju putem prodaje tokena. Ovi tokeni se mogu koristiti za pristup proizvodu ili usluzi koju projekt nudi, a mogu se kupiti za Ethereume ili druge kriptovalute.

ICO-ovi su postali popularni na Ethereumu zbog njegove fleksibilnosti u pogledu transakcija i mogućnosti stvaranja vlastitih tokena. Konačno, Ethereum se koristi za trgovanje na kriptovalutnim burzama. Ethereum se može kupiti i prodati za druge kriptovalute ili fiat valute, što omogućava korisnicima da profitiraju od promjena cijena. Ethereum je popularan među trgovcima zbog svoje brzine obrade transakcija i fleksibilnosti u pogledu transakcija. Ukratko, Ethereum se koristi u svijetu kriptovaluta i blockchain tehnologije na različite načine, kao što su izgradnja decentraliziranih aplikacija, stvaranje pametnih ugovora, financiranje projekata putem ICO-a i trgovanje na kriptovalutnim burzama. Ethereum je popularan zbog svoje fleksibilnosti u pogledu transakcija, brzine obrade transakcija i mogućnosti stvaranja vlastitih tokena i aplikacija.