Vlada Japana planira uvesti ograničenja na izvoz nekih računalnih čipova, nakon sličnih poteza SAD-a i Nizozemske. Mjere će se primjenjivati na 23 vrste opreme za proizvodnju poluvodiča. Poluvodiči, koji pokreću sve od mobilnih telefona do vojne opreme, u središtu su gorke rasprave između SAD-a i Kine. Međutim, izjava japanskog ministarstva trgovine i industrije u petak nije spomenula Kinu ili SAD.

“Ispunjavamo svoju odgovornost kao tehnološka nacija da doprinesemo međunarodnom miru i stabilnosti”, reklo je ministarstvo. Politika će biti predmet javnog komentara, a planovi za njezinu provedbu su u srpnju. Japanski ministar trgovine Yasutoshi Nishimura rekao je novinarima da potez nije koordiniran s američkim ograničenjima. “Ako se naš izvoz ne koristi za vojnu upotrebu, nastavit ćemo izvoziti. Vjerujemo da će utjecaj na tvrtke biti ograničen”, dodao je Nishimura. Najava je došla dok je japanski ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi trebao posjetiti Peking ovog vikenda.

Gospodin Hayashi rekao je da će se sastati sa svojim kineskim kolegom Qin Gangom za “iskren i otvoren razgovor kako bi se stvorio konstruktivan i stabilan odnos”. Ograničenja Japana primjenjivat će se na opremu koju isporučuju velike tehnološke tvrtke, uključujući Tokyo Electron i Nikon. Utjecat će na izvoz alata koji se koriste za čišćenje silicijskih ploča do strojeva za litografiju uranjanjem. Strojevi za litografiju koriste lasere za ispisivanje minijaturnih uzoraka na siliciju kao dio proizvodnog procesa mikročipova. U listopadu je Washington objavio da će zahtijevati licence za tvrtke koje izvoze čipove u Kinu koristeći američke alate ili softver, bez obzira gdje se proizvode u svijetu. SAD su također pozvale Nizozemsku i Japan da usvoje slična ograničenja.

Ovog mjeseca je nizozemska vlada rekla da će uvesti ograničenja na “najnapredniju” izvoznu tehnologiju mikročipova kako bi zaštitila nacionalnu sigurnost. Nizozemski ministar trgovine Liesje Schreinemacher rekla je da će mjere utjecati na “vrlo specifične tehnologije u ciklusu proizvodnje poluvodiča”. Dodala je da je vlada razmatrala “tehnološke razvoje i geopolitički kontekst”, ne spominjući Kinu ili nizozemsku tvrtku za opremu za čipove ASML. ASML je jedna od najvažnijih tvrtki u globalnom lancu opskrbe mikročipovima. Proizvodi strojeve koji proizvode najnaprednije čipove na svijetu.