Kako postati voditelj brodice i koja je dozvola potrebna?

Kada se odlučite postati voditelj brodice, prva stvar koju trebate učiniti je stjecanje dozvole za upravljanje malim brodom. Ova dozvola je obvezna za sve osobe koje žele upravljati brodicom dužom od 7 metara ili s motorom većim od 3,68 kW. Postupak stjecanja dozvole za upravljanje malim brodom uključuje pohađanje tečaja za voditelja brodice, koji se održava u školama za nautiku ili kod ovlaštenih instruktora. Tečaj obuhvaća teorijski i praktični dio, a polaznici se upoznaju s osnovama navigacije, sigurnosnim pravilima, pravilima plovidbe te upravljanjem i održavanjem brodice. Nakon završetka tečaja, polaznici polažu ispit koji se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela.

Teorijski dio ispita obuhvaća pitanja iz područja navigacije, pravila plovidbe i sigurnosti na moru, dok se praktični dio ispita odnosi na upravljanje brodicom u različitim uvjetima. Kada uspješno položite ispit, dobivate dozvolu za upravljanje malim brodom koja vrijedi pet godina. Važno je napomenuti da se dozvola može produžiti nakon isteka roka, ali je potrebno proći kroz postupak obnove dozvole. Ukratko, da biste postali voditelj brodice, potrebno je stjecanje dozvole za upravljanje malim brodom. To uključuje pohađanje tečaja za voditelja brodice, polaganje ispita te dobivanje dozvole koja vrijedi pet godina.

 

Koje su obveze i odgovornosti voditelja brodice?

Kada postanete voditelj brodice, preuzimate odgovornost za sigurnost svih osoba na brodu, uključujući i sebe. Stoga je važno da se pridržavate svih obveza i odgovornosti koje proizlaze iz vašeg položaja. Jedna od glavnih obveza voditelja brodice je osigurati sigurnost svih osoba na brodu. To uključuje provjeru opreme i uređaja na brodu prije svake plovidbe, kao i pridržavanje sigurnosnih pravila i propisa. Voditelj brodice također mora biti upoznat s pravilima plovidbe i navigacijom kako bi se izbjegle opasne situacije na moru. Također, osoba koja upravlja brodicom mora biti sposobna sigurno i odgovorno upravljati njime.

To uključuje poznavanje osnova upravljanja brodicom, kao i pravilno korištenje navigacijskih instrumenata i opreme. Osoba koja upravlja brodicom mora biti sposobna procijeniti uvjete na moru te prilagoditi svoje ponašanje i brzinu plovidbe prema tome. Ako dođe do nezgode ili nesreće na moru, osoba koja upravlja brodicom je odgovorna za pružanje prve pomoći i spašavanje svih osoba na plovilu. Zbog toga je bitno da osoba koja upravlja brodicom zna kako se pravilno spašavati i pružati prvu pomoć. Osoba koja upravlja brodicom ima mnogo zadataka i dužnosti koje proizlaze iz njihove uloge. To uključuje osiguravanje sigurnosti svih osoba na brodu, upravljanje brodicom na siguran i odgovoran način, te pružanje prve pomoći i spašavanje u slučaju nesreće ili nezgode na moru.

 

Kako obnoviti dozvolu za upravljanje malim brodom i što je potrebno za to?

Dozvola za upravljanje malim brodom vrijedi pet godina, nakon čega je potrebno obnoviti je kako bi se nastavilo s upravljanjem brodicom. Postupak obnove dozvole za upravljanje malim brodom uključuje pohađanje tečaja za obnovu dozvole te polaganje ispita. Tečaj za obnovu dozvole za upravljanje malim brodom obuhvaća osvježavanje znanja o navigaciji, pravilima plovidbe i sigurnosti na moru. Polaznici se također upoznaju s novim propisima i zakonima koji se odnose na upravljanje brodicom. Nakon završetka tečaja, polaznici polažu ispit koji se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. Teorijski dio ispita obuhvaća pitanja iz područja navigacije, pravila plovidbe i sigurnosti na moru, dok se praktični dio ispita odnosi na upravljanje brodicom u različitim uvjetima. Ako uspješno položite ispit, dobit ćete novu dozvolu za upravljanje malim brodom koja vrijedi pet godina.

Važno je napomenuti da je obnova dozvole obvezna i da se dozvola ne smije koristiti nakon isteka roka bez obnove. U slučaju da dođe do gubitka ili oštećenja dozvole za upravljanje malim brodom, potrebno je podnijeti zahtjev za izdavanje nove dozvole. Zahtjev se podnosi nadležnoj lučkoj kapetaniji, a uz zahtjev je potrebno priložiti određenu dokumentaciju. Ukratko, obnova dozvole za upravljanje malim brodom je obvezna nakon pet godina. Postupak obnove uključuje pohađanje tečaja za obnovu dozvole te polaganje ispita. Nakon uspješno položenog ispita, dobivate novu dozvolu koja vrijedi pet godina. U slučaju gubitka ili oštećenja dozvole, potrebno je podnijeti zahtjev za izdavanje nove dozvole.